Ik word knettergek van jouw rommel overal

‘Ben, ik word knettergek van jouw rommel overal. Kom ik thuis van mijn werk, kan ik hier beginnen met opruimen. Verdorie.’ Grote kans dat Ben antwoordt in de trant van: ‘hoe durf je dat te beweren, ik doe elke week de boodschappen, de vuilniszakken, de tuin, de administratie en nu val je over iets kleins?’

Oeps. Hier sneuvelt een gezellige avond want hierna regeert de boosheid in de vorm van zwijgen of verder ruziën. Doe dat vaker en je loopt het risico dat uiteindelijk de twijfel aan de relatie toeslaat. 

Dit soort confrontaties lijken onvermijdelijk maar zijn dat niet. Laten we ’s kijken hoe het anders kan. Allereerst kun je schakelen van verwijten naar het uitspreken van een verlangen: ‘Ben, ik kom slecht toe aan mijn rust als ik thuis kom en er liggen spullen van jou door de woonkamer. Je zou me enorm helpen als je dit opruimt voor ik thuis kom. Of gewoon je jas aan de kapstok hangt. Kan dat? O, daar zou ik zo blij van worden.’
 

Voel je het verschil? Bij de tweede aanpak heeft Ben geen verdediging nodig. Jij vertelt wat je wil en wat het jou en Ben oplevert. De ander vertellen -met negatieve emotie- dat hij of zij ècht moet veranderen, dat roept altijd verzet op. Je komt terecht in wat een ‘autonomiegevecht’ wordt genoemd. Een mens wil zelf beslissingen nemen, komt dat in het geding dan volgt verzet. 
Je mist in de knettergek-variant ook de kans om te benutten dat een mens in principe altijd bereid is een ander te helpen. Die bereidheid aanspreken lukt je beter met de volgende tips:

  1. Zeg duidelijk wat het effect is van gedrag of een situatie op jouw gevoel en wat je wil.
  2. Moeilijk maar belangrijk: Vermijd boosheid en irritatie.
  3. Laat diagnoses achterwege (dat komt omdat je thuis altijd de lieveling was).
  4. Maak van een incident geen serie (jouw rommel slingert altijd en overal).
  5. Zeg wat de winst is: als jij de moeite neemt voor mij dan ervaar ik minder stress en kan ik gezelliger blijven.

Het grote resultaat van deze tips is dat je verbinding aanbiedt in plaats van confrontatie. Want jij schept de ruimte en de mogelijkheid voor de ander om jouw vraag te begrijpen. En als afsluiter: spreek je waardering uit als jouw vraag wordt opgevolgd.

Het helpt als wij samen bekijken hoe je deze communicatietips in jouw relatie kunt inbouwen. Neem contact op.


Monique
 

Volgende blog

Plan een gesprek

Tijd voor een ontmoeting? Neem contact op, wacht er niet te lang mee.

In een korte kennismaking kunnen we beiden ervaren of ik jou kan helpen.

 

Plan een gesprek